Antyoksydanty kontra wolne rodniki. Przepis na długowieczność.

przez | 4 września, 2010
Antyoksydanty kontra wolne rodniki. Przepis na długowieczność.

Nazwa wolne rodniki nie wywołuje negatywnych konotacji. Jednak są to groźne molekuły, które stwarzają zagrożenie dla organizmu człowieka. Powstają w wyniku utleniania, na skutek nieprawidłowego trybu życia: zbyt małej ilości snu, przyjmowania leków, palenia papierosów, grillowania, oraz przez szkodliwe działanie środowiska: promieniowania i zanieczyszczenia.

Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia, upośledzają system odpornościowy i mają wpływ na rozwijanie się groźnych chorób, miedzy innymi nowotworów oraz Parkinsona i Alzheimera.

Na szczęście z pomocą przychodzą związki chemiczne mające zdolność neutralizacji wolnych rodników. Organizm człowieka posiada antyoksydanty endogenne, które jednak nie są wystarczające w walce z rodnikami. Potrzebujemy przeciwutleniaczy egzogennych, czyli pochodzących z zewnątrz. Należą do nich: witamina A, C, E, karotenoidy, ksantofile, polifenole i koenzym Q10. Antyoksydanty pełnią funkcję ochronną i zmniejszają ryzyko zachorowań, między innymi na raka.

Według badań przeprowadzonych przez University of Hawai, antyoksydanty mogą zniwelować zagrożenie zachorowaniem na raka oskrzeli aż o 50%. Zbawienne przeciwutleniacze chronią także przed wspomnianymi chorobami neurologicznymi. Jednak nie tylko ze względu na przeciwdziałanie chorobom antyoksydanty nazywane są środkiem na długowieczność. Opóźniają one proces starzenia organizmu, gdyż zapobiegają uszkodzeniom utleniającym komórek.

Witaminy są dostępne w tabletkach, jednak syntetyczne środki farmakologiczne spożywane w większych ilościach są szkodliwe. Powinniśmy szukać naturalnych źródeł antyoksydantów. Są one zawarte w warzywach, owocach, nabiale, zielonej herbacie i czerwonym winie. Należy pamiętać o częstym ich spożywaniu, głównie dlatego, że część witamin w roślinach jest nieaktywna. Warzywa i owoce bowiem także walczą z wolnymi rodnikami i wykorzystują własną zawartość antyoksydantów. Ponadto większość dostępnych roślin jest skażona przez środowisko, przez co również spada ich wartość. Dobrym pomysłem jest zażywanie suplementów roślinnych, gdyż zawierają skoncentrowane ilości przeciwutleniaczy. Zawarte są one także w wielu kosmetykach, zwłaszcza kremach dostarczających skórze ochronę przed wolnymi rodnikami.

W sporym uproszczeniu dostarczyliśmy Wam najważniejsze informacje na temat antyoksydantów. A na deser podajemy wiadomość, która pewnie wielu ucieszy – gorzka czekolada jest jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy. Kakao jest bardzo bogate we wspomniane polifenole, zapobiega utlenianiu złego cholesterolu, redukuje ryzyko tworzenia skrzepów krwi oraz redukuje uszkodzone komórki. Jeśli więc będziecie mieli ochotę na coś słodkiego, sięgnijcie po czekoladę i połączcie przyjemne z pożytecznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *