Produkty bogate w białko

przez | 29 czerwca, 2011
Produkty bogate w białko

Przygotowaliśmy dla Was przegląd najważniejszych i najbardziej wartych uwagi produktów zawierających białko. Wiele osób – zwłaszcza aktywnych fizycznie – potrzebuje takich informacji, więc postaraliśmy się zebrać to w całość. Zapraszamy do czytania 🙂

Białko to główny budulec mięśni oraz innych tkanek. Elementarne części składowe białek to aminokwasy – w ustroju człowieka jest ich 18. Poszczególne aminokwasy łączą się ze sobą za pomocą wiązania peptydowego tworząc białka. Białko odpowiada także za odporność, transport substancji odżywczych do komórek oraz kontrolę niektórych funkcji życiowych. Białko i węglowodany to główne składniki posiłków osób, które uprawiają sport. Co zatem jeść, aby dostarczać najlepsze, pełnowartościowe białka do organizmu?

Białka zwierzęce oraz pochodzące z nabiału

Białka pochodzące z jajek przez wielu dietetyków uznawane są za ideał. Są dobrze przyswajalne, dostarczają wszystkich niezbędnych i najbardziej wartościowych aminokwasów, w tym między innymi leucynę, która chroni mięśnie przed rozpadem podczas regeneracji. Do niedawna jajka w dużych ilościach uchodziły za niezdrowe z powodu wysokiej zawartości cholesterolu, lecz ostatnie badania dowodzą, że wcześniejsze dane były przesadzone.

Produkty nabiałowe także są dobrym źródłem białka, zawierającym szereg rozgałęzionych aminokwasów. Spośród takich produktów szczególnie można polecić sery białe z obniżoną zawartością tłuszczu. Dobrze przyswajalne białko plus niska wartość kaloryczna to idealny posiłek dla osób odchudzających się lub pragnących uzyskać czystą masę mięśniową.

Kolejnym świetnym źródłem białka są ryby, owoce morza oraz drób. Przykładem mogą być krewetki, zawierają dużo białka i nie tracą go nawet po obróbce cieplnej. Ryby, oprócz sporych ilości białka, zawierają także pożądane kwasy tłuszczowe, między innymi omega 3.

Białka roślinne

Głównym źródłem tego typu białka są rośliny strączkowe, takie jak: fasola, bób, groch, soja, cieciorka i soczewica. Białko roślinne nie jest uznawane za najbardziej wartościowe, głównie ze względu na niepełny zestaw aminokwasów, ale jest dobrym uzupełnieniem posiłku złożonego z wcześniej wymienionych produktów. Z kolei białka z takich roślin jak soja, to doskonała alternatywa dla aktywnych wegetarian i wegan.

Drugim źródłem wartościowego białka roślinnego są zboża oraz orzechy. Mieszając różne rodzaje zbóż, orzechów oraz innych warzyw lub owoców, można przygotowywać pełnowartościowe posiłki dla osób z dietą wegetariańską.

Podsumowanie

Do powyższych źródeł białka można jeszcze dorzucić białka, które są zawarte w odżywkach dla sportowców. Odżywki to doskonałe uzupełnienie diety wysokobiałkowej, także doskonała alternatywa dla osób, które nie mają czasu na przyrządzanie posiłków.

Nasza notka to próba zebrania najbardziej wartościowych produktów zawierających białko. Każdemu z nich można by poświęcić osobny wpis, dlatego mamy nadzieję, że taki zbiór Wam się przyda. Zachęcamy do zostawienia komentarzy, podzielcie się z nami swoimi ulubionymi białkowymi produktami lub potrawami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *